Marți, Mai 22, 2018
Marime font

■ Functionalitatea barterului pe platforma on-line

        Păstrând comparația cu bursa, vânzările şi cumpărările pe această „Piaţă Comună Barter” se fac indexate în lei, iar ca mijloc de plată se foloseşte voucherul BCG. Nu este nevoie de bani, platforma barter oferind societăţilor posibilitatea de a-şi cumpăra „orice necesitate“ cu ce le-a rămas în stoc sau cu ce produc, fără să afecteze cash-ul sau contul bancar. E un troc, dar nu e neapărat bilateral, şi asta face diferit sistemul nostru de altele.

        De exemplu, un producător de haine pentru copii are nevoie de computere, dar furnizorul de IT nu are ce face cu marfa lui. Aici intervine platforma noastra on-line de tranzactionare: producatorul de haine primeşte calculatoarele, iar noi acoperim nevoile firmei de IT (asigurare, transport, publicitate...), printr-un alt client. Producatorul de haine rămâne dator sistemului Barter, iar marfa lui poate să ajungă la o firmă care comercializeaza astfel de produse (magazin de haine pentru copii). Şi astfel se încheie tranzacţia.

        Pentru a putea tranzactiona pe platfora on-line, societatile trebuie sa se inscrie in sistem si sa fie acceptate ca membre ale platfromei. Odată intrat în sistem, a doua zi eşti cunoscut de toţi ceilalti membrii şi poţi face tranzacţii cu oricare dintre ei.

Exemple de tranzactii in sistem barter:

  •         Real-estate (Firma de constructii – furnizor material de constructii): Să zicem că eşti un dezvoltator imobiliar şi că ai o construcţie neterminată, băncile nu-ţi mai dau credite şi nu mai ai cu ce să cumperi materii prime să termini clădirea. Un furnizor de material de constructii, cumpără de la tine câteva apartamente, şi în schimbul lor îţi ofera  materie primă să termini ce-ai început;
  •        Turism – servicii de publicitate: Un hotel deschis recent are nevoie de servicii de promovare. Prin intermediul platformei on-line, gaseste o firma de publicitate care ii poate furniza servicii de promovare. Firma de publicitate poate opta pentru servicii de cazare oferite la schimb de hotelul respectiv, sau, in baza voucherului BCG   obtinut pe platforma, poate achizitiona alte marfuri si/sau servicii oferite de platform barter;
  •         Agricultura – restaurante: Un restaurant are nevoie de legume proaspete cultivate in sistem eco. Platforma BCG ofera astfel de marfuri restaurantului de la un producator de legume in sistem eco, membru al platformei, iar producatorul va folosi voucherul BCG astfel obtinut pentru achizitia bunurilor sau serviciilor existente pe platforma (oferite de restaurant sau de catre alt membru al platformei).
  • Un lucru esential este faptul ca pe platfoma pot fi tranzactionate si active din patrimoniul unei societati si nu doar produsele si serviciile rezultate din activitatea curenta. De exemplu, o societate are nevoie de servicii de consultanta in managementul unui proiect si ofera un activ (o masina sau un echipament din patrimoniul sau).

■ Cum functioneaza sistemul Barter

Barter este un sistem financiar in care marfurile si serviciile cumparate se platesc cu marfuri si servicii produse. Pentru ca firmele sa aiba acces la aceasta platforma, trebuie sa devine membre ale platformei, depunand o cerere de inscriere on-line  sau la sediul BCG.

Peste un million de societati din intreaga lume folosesc sistemul Barter. O tranzactie comerciala Barter are loc atunci cand un membru Barter cumpara, iar un alt membru Barter vinde, in acest fel firmele ajungand sa vanda unor clienti pe care nu-i cunosc. Iata noi avantaje in tranzactionarea pe platforma Barter: reducerea costurilor cu publicitatea, promovarea si marketingul.

Preturile pentru vanzari si achizitii se calculeaza in valuta locala, iar ca mijloc de plata se foloseste voucherul BCG, utilizat ca mijloc de plata si incasare in tranzactiile comerciale realizate intre doua firme membre.

Sistemul barter protejeaza intreprinderile de riscurile neprevazute si incontrolabile ale pietei si de asprimea pagubitoare a concurentei. Firmele din cadrul Pietei Comune Barter sunt verificate cu atentie si sunt parteneri de incredere, asumandu-si angajamente contractuale stricte, atat in momentul castigarii calitatii de membru BCG, cat si in momentultranzactionarii pe platforma.

Societatile din Romania, folosind sistemul barter, isi vor extinde relatiile comerciale nelimitat, platforma promovand tranzactiile cu tarile din regiune.